Terug

De voor- en nadelen van buiten de Randstad wonen (en werken)

Dit kreeg ik vanmiddag te horen, zowat voor de twintigste keer dit jaar. Ik had me ingeschreven voor een tijdelijke klus van drie maanden, voor twintig uur per week. De locatie is in het midden van het land en er kan hybride worden gewerkt. Hoe hybride deze functie precies is, wordt niet vermeld. Ik gokte erop dat een keer in de twee weken op kantoor werken voldoende zou zijn. Het telefoongesprek maakte duidelijk dat dit niet het geval is. Ik neem het de beller niet kwalijk, omdat ik er zelf voor heb gekozen om in Zeeland te wonen. Dit is deels de schuld van mijn ouders (zij zijn echte Zeeuwen), maar het was twaalf jaar geleden mijn eigen keuze om de Randstad te verlaten en terug te keren naar mijn roots. Het wonen en werken in het rustige Zeeland (en andere provincies aan de rand van het land) heeft voor- en nadelen. Ik zet ze voor je op een rij.

Het is een roteind rijden

Ja, dat is nu eenmaal zo. Vorige week moest ik in Rotterdam zijn, om 19.30 uur. Hoewel het zonder file een uur en tien minuten rijden is, vertrok ik al om 17.30 uur. Natuurlijk stond er op die avond geen file, waardoor ik een klein half uur door Rotterdam heb gezworven. Maar goed, Zeeland is niet naast de deur. Wil je op een doordeweekse dag naar Amsterdam, dan zit je in het beste geval twee uur in de auto. Dat is voor een keer niet erg, maar voor wekelijkse opdrachten is het onhandig, alleen al vanwege de hoge kilometervergoeding.

Het is heerlijk rustig

Op jaarbasis sta ik gemiddeld één keer in de file. Als de Vlaketunnel wordt afgesloten, zit Zeeland vrijwel op slot. Gelukkig weet ik overal de weg en kan ik altijd wel een sluiproute vinden. Strandfiles heb ik ook geen last van, want ik kan er op de fiets heen. En het Zeeuwse land is ideaal om tot rust te komen. Als ik vijf minuten fiets, ben ik in de polder. Perfect om je hoofd leeg te maken. Anderen denken dat het ver weg is Wanneer ik aan potentiële opdrachtgevers vertel dat ik in Zeeland woon, denken ze soms nog net niet dat we hier met paard en wagen rijden. Rotterdam en Breda zijn met de auto prima te doen. Als ik om 10.00 uur in een van deze steden moet zijn, vertrek ik een uur eerder. Amsterdam is wat verder, maar ook Den Haag is nog goed te doen. Toch merk ik regelmatig dat Zeeland als een uithoek wordt gezien. Dat is het ergens ook wel, maar we wonen hier niet in Canada.

Zeeuwse opdrachtgevers kijken dichtbij

Zeeland is dan niet de grootste vijver, maar er zwemmen voldoende vissen in. In de havens zitten grote bedrijven en qua industrie gebeurt er hier ook veel. Zeeuwse bedrijven kijken vaak als eerste naar Zeeuwse zzp’ers. Daar heb ik geregeld mijn voordeel mee gedaan.

Conclusie: is het een voordeel om in Zeeland te wonen?

Dat ik hier woon, is zeker geen straf. Mijn roots liggen er, de rust is prima en vrouw en dochter hebben het prima naar hun zin. Mijn ouders wonen vlakbij en spelen regelmatig oppas. Dit is allemaal prima. Maar als ik de praktische zaken loslaat, zou ik meteen naar de Randstad verhuizen. Het is voor ondernemers een stuk makkelijker als je in het vuur zit en het niet heel de tijd krampachtig probeert aan te maken, terwijl je constant gestoord wordt door de harde Zeeuwse wind.

 

Door Martijn Katsman 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten