Terug

De zelfscankassa bij de supermarkt

 

Daar sta ik dus bijna nooit. Niet dat ik iets tegen het zelf scannen van de boodschappen heb. Toegegeven, het is best een leuk spel. Alleen doe ik het uit principiële redenen niet. Dat heeft overigens niet alleen met principes te maken, maar ook met een stuk boosheid. Ik snap echt wel dat het voor bedrijven – in dit geval een supermarkt – goedkoper is om de immer goedlachse caissière te vervangen door een computer die aan een veel te hoog volume vraagt of ik het bonnetje wil. Maar leuker wordt het boodschappen doen er niet op. En al helemaal omdat ik in mijn werk last begin te krijgen van familieleden van de zelfscankassa.

Zo’n anderhalf jaar werk ik volledig als zelfstandige freelancer. Rond die periode kwam ChatGPT op. Eerst was ik er niet bang voor, omdat ik de illusie koesterde dat opdrachtgevers voor unieke content zouden kiezen en - als collega-ondernemers - enige empathie zouden voelen voor een broodschrijver die steeds minder brood op de plank heeft. Helaas kiezen meer en meer opdrachtgevers voor ChatGPT.

Voor dit stukje heb ik aan ChatGPT gevraagd om een tekst over zelf scannen in de supermarkt te maken. Onder meer deze passages rolden eruit.

"Zelfscannen bij de supermarkt is een innovatieve en handige manier om boodschappen te doen die de winkelervaring voor veel mensen aanzienlijk verbetert."

Nou, bij mij niet.

En deze vond ik helemaal leuk:

"Natuurlijk zijn er ook enkele uitdagingen en zorgen met betrekking tot zelfscannen. Een van de belangrijkste zorgen is diefstal."

Dit gaat uiteraard over diefstal van artikelen uit de supermarkt. Maar stiekem legt ChatGPT hier de vinger op de zere plek. Want deze gevoelloze robot pleegt aan de lopende band diefstal.

Waar gaat dit stoppen?

Zelf overleef ik het wel. In het slechtste geval kan ik weer ergens in vaste dienst gaan werken. Niet dat ik dat wil, maar de optie ligt er. Alleen ben ik lang niet de enige die last heeft van ChatGPT en AI. Zangers, acteurs, andere schrijvers, eigenlijk iedereen die creatief bezig is. En wat kunnen we ertegen doen?

Nu kun je zeggen dat een schrijver er met zijn teksten voor moet zorgen dat hij ChatGPT aftroeft. Maar de waarheid is dat de belangrijkste factor voor het maken van keuzes geld is. Deze week had ik hier nog een mooi voorbeeld van. Voor een erg toffe opdracht mocht ik mijn tarief doorgeven. De opdracht is voor twee BN’ers die het bepaald niet slecht hebben op financieel gebied. En ik had de voorkeur boven twee andere schrijvers. Vandaar dat ik niet aan de onderkant van mijn tarief ben gaan zitten. Het gevolg: de andere twee kandidaten zaten meer dan de helft lager dan ik. Dat neem ik ze niet kwalijk. Ook zij zullen last hebben van die o zo handige robot. Maar de keuze was jammer genoeg snel gemaakt.

Sorry voor deze klaagzang, maar het moest er even uit. Van binnen ben ik een positief ingestelde schrijver die erg creatief en uniek is. En als je nog een opdracht op het gebied van tekst hebt, stuur me dan een berichtje. Dan leg ik meteen uit waarom de drie hierboven staande zinnen van ChatGPT eigenlijk hartstikke slecht zijn.

 

Door Martijn Kats - https://martijnkatsman.nl/

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.