Terug

Hier zijn vijf tips waar je niet te veel aandacht aan moet besteden

Laten we samen iets doen

Deze heb ik vaak gehoord. Vind ik het erg? Nee, niet echt, want het is een compliment. Maar daar eindigt het meestal. Ondernemers kunnen elkaar zeker een beetje helpen. Dat doe ik ook. Het houdt echter op als de hulp mij projecten gaat kosten. Dat is precies wat er gebeurt als een concurrent voorstelt om samen een klus te klaren. Trap er niet in! Het kan werken voor nieuwe opdrachten of projecten, maar blijf voorzichtig. Het mag je geen werk kosten.

Start geen bedrijf/ investeer niet

Bent u nog geen beginnende ondernemer of gaat u investeren, dan krijgt u van alle kanten advies. Vaak is het advies om het niet te doen. De markt is niet goed, freelancers gaan de komende jaren alleen maar zwaardere tijden tegemoet, werken in loondienst is veel makkelijker. Doe gewoon je ding. Er is momenteel zoveel werk dat als je ondernemerschap mislukt, je altijd weer aan de slag kunt.

Begin direct met sparen voor uw pensioen

Waarom? Ik vroeg het aan de persoon die mij dit ongevraagde advies gaf. 'Alleen voor later', was het antwoord. U hoeft niet direct te beginnen met sparen voor uw pensioen. De kans is groot dat u nog geen inkomenszekerheid heeft. Dat was bij mij tenminste het geval. Uiteindelijk opende ik in de laatste week van het jaar een pensioenrekening en stortte een behoorlijk bedrag. Het heeft mij in de uitdagende eerste maanden veel stress bespaard.

Neem zoveel mogelijk op

Ik was (en ben nog steeds) hier niet goed in. Het gevolg was (en is) dat ik soms overmatig werk. Geen probleem, want ik beschouw mezelf nog als jong. Maar het is niet gezond. Voor beginnende ondernemers is het een uitdaging om een klantenbestand op te bouwen, met het risico alles te accepteren. Maak niet de fout die ik heb gemaakt; je vrije tijd is veel belangrijker.

Kies meteen een niche

Hierover verschillen de meningen. De mijne is duidelijk: eerst een klantenbestand en naamsbekendheid opbouwen, dan is het tijd om een niche te kiezen. Je maakt het onnodig ingewikkeld door meteen een niche te kiezen. Een brede horizon is veel rustgevender.

Door Martijn Katsman - https://martijnkatsman.nl/

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.