Terug

Is een bedrijf beginnen met je beste vriend verstandig?

Mijn goede vriend volgt net als ik een atypisch carrièrepad. School was zijn hobby niet en na de mavo is hij gaan werken. Eerst aan de lopende band bij een bedrijf dat dakkoffers maakt, later bij een grote verzekeringsmaatschappij. Van daaruit is hij overgestapt naar een andere grote verzekeraar, waar hij het heeft geschopt tot product manager, een knappe prestatie.

Nu heb ik een duidelijke mening over werken in de verzekeringswereld, maar het is niet aan mij om iets van zijn werk te vinden. Na het tweede biertje (van de drie, we zijn geen twintig meer) vroeg hij redelijk uit het niets of er voor hem ook een toekomst als zzp’er lag. Hij zei dat de verzekeringswereld geen uitdaging meer had en dat hij geen zin had om het daarin nog een kleine dertig jaar vol te houden. Ik zei dat iedereen als zzp’er aan de slag kan gaan en dat er voor iedereen geld te verdienen valt, op voorwaarde dat je iets doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt. ‘En als we samen iets doen?’ Ik verslikte me bijna in mijn Duvel. ‘Tja, hoe zie je dat voor je?’, vroeg ik. Tijdens de heenreis had hij het helemaal uitgedacht.

Ik zou het creatieve gedeelte doen, waarbij we naast teksten ook video’s en podcasts gingen maken. Hij ging met zijn commerciële ervaring langs bedrijven om onze diensten aan te bieden. We moesten vijf jaar hard werken en konden daarna onze traditie in ruste (om het jaar samen een week naar Kroatië) nieuw leven inblazen en er een vakantiehuis kopen, dat we gingen verhuren om nog wat extra inkomsten te hebben. Toen ik mijn eerste nipje van een nieuwe Duvel nam, moest ik toegeven dat het plan goed in elkaar zat. Hij had nagedacht over een duidelijke visie, in onze kwaliteiten heb ik alle vertrouwen en we zouden klein beginnen.

Toch voel ik twijfels. Natuurlijk zijn er voorbeelden van vrienden, of levenspartners, die samen een bedrijf beginnen en er een groot succes van maken. In de meeste gevallen draait het alleen uit op gedonder. En daar heb ik geen zin in. Hoezeer succes als ondernemer verslavend werkt, kan voor mij niks op tegen de vriendschap.
De kans dat de vriendschap kapot zou gaan of op zijn minst scheurtjes ging vertonen, is me te groot. Hoe goed zijn idee ook is en hoe lekker het tijdens de Duveltjes smaakte.

 

Door Martijn Katsman

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.