Terug

Vijf tips waar je je niks van moet aantrekken

We moeten iets samen gaan doen

Deze heb ik vaak gehoord. Vind ik dat erg? Nee, dat niet, want het is een compliment. Maar daar is het ook bij gebleven. Ondernemers mogen elkaar best een beetje helpen. Dat doe ik ook. Het houdt alleen op als de hulp mij opdrachten gaat kosten. En dat is precies wat er aan de hand is als een concullega je voorstelt om een klus van jou samen te gaan doen. Trap er niet in! Bij nieuwe opdrachten of projecten kan het natuurlijk wel, maar blijf op je hoede. Het mag je geen werk gaan kosten.

Begin geen onderneming/investeer niet

Ben je nog geen beginnend ondernemer of sta je op het punt om te investeren? Van allerlei kanten krijg je adviezen. Regelmatig is het advies om het niet te doen. De markt is niet goed, zzp’ers gaan het de komende jaren alleen maar zwaarder krijgen, in loondienst werken is veel makkelijker. Doe gewoon lekker je ding. Er is momenteel zoveel werk dat als je ondernemerschap mislukt je altijd weer in loondienst kunt gaan werken. Begin meteen met pensioenopbouw Waarom? Die vraag stelde ik aan de persoon die me ongevraagd deze tip gaf. ‘Nou gewoon, voor later’, was het antwoord. Je hoeft echt niet meteen te starten met het opbouwen van pensioen. De kans is groot dat je nog geen zekerheid over je inkomen hebt. Dat was bij mij in ieder geval zo. Uiteindelijk heb ik in de laatste week van het jaar een pensioenrekening geopend en daar een mooi bedrag op gestort. Het scheelde mij een hoop stress in de zware eerste maanden.

Pak zoveel mogelijk aan

Hier was (en ben) ik niet goed in. Het gevolg was (en is) dat ik me af en toe de blubber werk. Niet erg, want ik vind mezelf nog jong. Maar gezond is het niet. Voor beginnende ondernemers is het lastig om een klantenkring op te bouwen, met als risico dat ze alles aanpakken. Maak niet de fout die ik heb gemaakt, je vrije tijd is veel belangrijker.

Kies meteen een niche

Hier verschillen de meningen over. Die van mij is duidelijk: eerst een klantenkring en naamsbekendheid opbouwen, daarna is het tijd om een niche te kiezen. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk door meteen een niche te kiezen. Een brede horizon is veel rustgevender.

 

Door Martijn Katsman https://martijnkatsman.nl/

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten